На відновлення мосту в Ізюмі планують закупити бетон по вдвічі завищеній ціні – ЗМІ

У кошторис відбудови зруйнованого мосту в Ізюмі за 636 млн внесли бетон по вдвічі завищеній ціні. Орієнтовна переплата складає понад 32 млн грн. На таку суму можна купити триповерховий будинок у центрі Києва.

Про це Харків Times довідався з повідомлення видання “Наші гроші” з посиланням на дані системи “Прозорро”.

Автомобільний міст на км 626+260 траси М-03 Київ-Харків-Довжанський через річку Сіверський Донець був підірваний під час боїв. Після деокупації міста дорожники звели поруч зі підірваним маленький міст та відкрили рух у листопаді 2022 р.

У грудні 2022 року Служба відновлення та розвитку інфраструктури у Харківській області замовила ТОВ «Техно-Буд-Центру» реконструкцію мосту за 656 млн грн. Тоді Служба не оприлюднила кошторисну документацію, бо підряд включав проектування.

Ціни на будівельні матеріали було оприлюднено у липні 2023 року в «Прозорро» у додатковій угоді про зниження вартості робіт з 656 до 636 млн грн. Як з’ясували “Наші гроші”, у договірній ціні вказано постачання бетону по цінах, значно вищих від ринкових у Харківській області.

Журналісти встановили, що у кошторисі відбудови зруйнованого мосту найнижча ціна на бетонну суміш (В15 М200) складає 8 100 грн за кубометр. Вартість кубометра цієї суміші на харківському заводі залізобетонних конструкцій “Еталон” менше трьох тисяч гривень. І така ситуація з закупівлею всіх бетонних сумішей (планується придбати шість їх різновидів).

Фото: Наші гроші

“Відтак навіть з урахуванням доставки та зимових добавок ціни бетону завищені вдвічі. Орієнтовна переплата лише по цих позиціях склала понад 32 млн грн. На таку суму можна купити триповерховий будинок у центрі Києва.”, – пишуть “Наші гроші”.

Фото: Наші гроші

Службу відновлення та розвитку інфраструктури у Харківській області очолює Андрій Алексєєв, а уповноваженою особою замовника є Роман Кухар.

Зареєстрованим у Тернополі ТОВ «Техно-Буд-Центр» керує Петро Тесельський. Фірма увійшла у топ-10 фаворитів «Великого будівництва» у 2020-2021 роках.

Засновниками фірми є Юрій Ханін і Андрій Ярема. За інформацією видання, вони також володіють ТОВ «Партнер-Авто-Пром», ТОВ «Спецавтоінвест», ТОВ «Бобулинські піски», ТОВ «Дорожня компанія «Будлідер», ТОВ «Преміум Клаб Компані» тощо. До 2011 року Ярема був співзасновником тютюнового монополіста ТОВ «Тедіс Україна» (раніше називалось «Мегаполіс-Україна»).

Загалом із 2016 року «Техно-Буд-Центр» отримав державних підрядів на суму 33 млрд грн, найбільше – у Служби відновлення та розвитку інфраструктури у Тернопільській області.

Як повідомляв Харків Times, у кошторисах на ремонт укриттів у харківських школах виявили десятикратні переплати.